Sikeres ötödik évadot zárt, és folytatódik a RichterAnna Díj

Az egészségügyben, oktatásban dolgozók projektjei mellett a Junior kategória győztesének programjával is találkozhatott a közönség az ünnepélyes sajtóeseményen.

A 2018-ban elindított Díj az elmúlt öt évben huszonhat hiánypótló ötlet megvalósítását tette lehetővé összesen 104 millió forintból. Az október 10-én megrendezett premier eseményen az ötödik évad győztes projektjeinek bemutatása mellett Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője kihirdette a hatodik pályázati időszak indulását is. November 26-ig nemcsak az egészségügyben, oktatásban dolgozók, de diákok, hallgatók kreatív ötleteit is várja a zsűri.

Az egészségügyben, oktatásban dolgozók projektjei mellett a Junior kategória győztesének programjával is találkozhatott a közönség az ünnepélyes sajtóeseményen.

A 2018-ban elindított Díj az elmúlt öt évben huszonhat hiánypótló ötlet megvalósítását tette lehetővé összesen 104 millió forintból. Az október 10-én megrendezett premier eseményen az ötödik évad győztes projektjeinek bemutatása mellett Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője kihirdette a hatodik pályázati időszak indulását is. November 26-ig nemcsak az egészségügyben, oktatásban dolgozók, de diákok, hallgatók kreatív ötleteit is várja a zsűri.

RGD231010 00438„Az oktatás, a fiatalok jövője kiemelten fontos vállalatunk számára, a tehetséggondozó, edukációs és mentorprogramunkkal is őket támogatjuk.  A Junior kategória győztes csapata, a Közgazdasági Politechnikum diákjai mindannyiunk számára példaértékű üzenetet fogalmaztak meg tanáraik felé az irántuk érzett tisztelet és hála jegyében. Így most már a gyakorlatban is bebizonyosodott, mennyire nagyszerű ötlet volt ilyen formában is lehetőséget biztosítani a diákok, hallgatók számára.” – hangzott el Beke Zsuzsa megnyitóbeszédében.

A Richter Anna Díj eseményén bemutattuk az ötödik évad díjazott projektjeiről készült kisfilmeket. A színpadon a csapatok a zsűritagokkal folytatott beszélgetésekben arról meséltek, miként lett az ötletből valóság, miként keltették életre a díjnyertes projektjeiket.

Összhang a boldog iskoláért - a hála és megbecsülés projektjeRGD231010 00855

Nagy Fruzsina és a Közgazdasági Politechnikum diákjaiból álló csapata a hálájukat, megbecsülésüket kívánták kifejezni tanáraik felé. Szórakoztató vetélkedőt szerveztek a pedagógusok és az iskola többi dolgozója számára, valamint egy közös főzés és élményfestés is erősítette a közösséget. A projekt túlmutat az iskola falain, a diákok létrehoztak egy minden pedagógus számára elérhető online felületet is motiváló, inspiráló tartalmakkal. A lelkes diákok azt vallják, ha boldogok a tanárok, boldog az egész iskola! Polgár Judit sakknagymester fontosnak tartja, hogy időről időre visszajelezzünk azoknak, akik hatással vannak az életünkre: „Ha szerencsénk van, és olyan pedagógustól tanulhatunk, aki nem csupán a tananyag átadásával, de egész személyiségével tanít minket, ha a tantárgyon túl emberi példát is mutat nekünk, az óriási ajándék. Annál pedig kevés szebbet tudok elképzelni, ha a diákok azért állnak össze csapattá, hogy kifejezzék mindezért a köszönetüket.”

Összhang a boldog iskoláért video link

Visz a vérem – a véradásról szóló kommunikáció megújítása
RGD231010 00746

Magyarország biztonságos vérellátásához naponta 1800 véradó önzetlen adományára van szükség. Dr. Pászthy Vera, a Szekszárdi Vérellátó vezető főorvosa és az orvos kategória győztes csapata hisznek abban, hogy innovatív kommunikációs módszerekkel, hatékony hálózatépítéssel, a felelősség megosztásával és oktatásával tudnak hatni másokra. A projekt keretében 100+1 influenszer bevonásával, kiképzésével és közösséggé építésével újítják meg a véradás népszerűsítésének kommunikációját. Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, a MÁESZ Szakmai Bizottságának elnöke, a Richter Anna Díj zsűritagja orvosként rendszeresen szembesül azzal, hogy mekkora fennakadást eredményezhet az egészségügyben a vérhiány: „A mai fiatalokat egész más módon kell megszólítani, mint véradó elődeiket, nagy örömmel üdvözöltem a Visz a vérem projektet. Bíztató látni, hogy a modern kommunikációban jártas influenszerek lelkesen csatlakoztak a jó ügyhöz, örömteli fejlemény, hogy máris számokban is mérhető a projekt hatása.”

Visz a vérem video link

Ápolj otthon! – hiánypótló segítség családtagok számáraRGD231010 00596

Széni-Dégi Fanni, az Orosházi Dr. László Elek Kórház szakápolója nap mint nap tapasztalja, hogy az elöregedő társadalom, a szociális otthonok túlterheltsége egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi rendszerre. A kórházi osztályok „teltházzal” működnek, ezért az otthonápolás talán még soha nem került ennyire reflektorfénybe. Az egészségügyi szakdolgozó kategória győztese a kórház támogatása mellett létrehozta az apoljotthon.hu oldalt, ami oktató videókkal, listákkal és tanácsokkal segíti az otthonápolást. Szily Nóra zsűritag sokak nevében hálával üdvözölte a kezdeményezést: „Akik otthonápolásra szorulnak, eleve kiszolgáltatott, zavarba ejtő helyzetben vannak, hiszen olyan szituációkba kerülnek családtagjaikkal, amit nem könnyű megélni. Az apoljotthon.hu oldal hatalmas segítség abban, hogy a laikusok e támogatás révén kevesebb félelemmel állhatnak szeretteik betegágya mellé, és az egész családot megterhelő feladatban nőjön a megélt szép pillanatok száma, a szorongás helyett a meghittségé, a szerető egymásra figyelésé legyen a főszerep.”

Ápolj otthon video link

RGD231010 00670A tudás gyógyít – komplex edukációs program a veseelégtelenséggel küzdők számára

Közel másfél millió csökkent vesefunkciójú ember él ma Magyarországon, országosan mintegy tizenkétezren szorulnak vesepótló kezelésre. Dr. Szabó Alexandra klinikai gyógyszerész, valamint a Szent Margit Kórház Nephrológiai Osztályának csapata jól összeszokott, elhivatott szakmai közösségként vesznek részt a betegek egyéni terápiájának optimalizálásában. Projektjük keretében egy komplex edukációs programot valósítanak meg oktatófilmekkel, írásos tájékoztató anyagokkal és közösségszervezéssel. „Egy felelősségteljes gyógyszeripari vállalat számára a betegedukáció kulcsfontosságú. Miközben a lakosságnak ekkora része érintett a problémában, meglepődtünk azon, hogy alig találni az interneten magyarul elérhető, szakmailag hiteles információt a vesebetegség prevenciójáról, kezeléséről. Jó érzéssel tölt el, hogy a Richter Anna Díj egy újabb fontos probléma megoldásához járult hozzá” – ismerte el Beke Zsuzsa a csapat munkáját.

A tudás gyógyít video link

BurokBrigád - Szakértői kapocs a várandósság labirintusábanRGD231010 00506

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna a Babagenetika Egyesület gyermekorvos szakértőjeként csatlakozott a BurokBrigád csapatához. A közönségdíj győztesei olyan interaktív térképet hoztak létre a babát váró szülők számára, amely bemutatja, milyen testi változások és elváltozások történhetnek a magzattal a fogantatástól kezdve a várandósság során. Az online labirintust tesztek, játékos feladatok teszik interaktívvá, élményközpontúvá és edukatívvá. Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő hármas ikreit várva sok izgalmat átélt: „Egy dolgot sajnálok, hogy ez az oldal nem egy kicsit hamarabb jött létre, biztos jó néhány álmatlan éjszakától megkíméltem volna magam. Egy teljesen egészséges baba fejlődését is óriási ajándék nyomon követni, tudni, melyik szakaszban mi történik vele, de ha felmerül egy probléma, akkor szó szerint életmentő is lehet, ha tisztában vagyunk a lehetőségekkel.”

BurokBrigád video link

RGD231010 00787Bátor küldetése – kalandjátékká alakuló sugárterápia

Az Országos Onkológia Intézet csapata Dr. Fröhlich Georgina egyetemi oktató, sugárterápiás fizikus ötlete alapján olyan játékokkal teli csomagot hozott létre, amely izgalmas űrutazássá varázsolja a sugárkezelés nehéz folyamatát. A „küldetés” során a gyerekeket Bátor, a Lego figura kíséri, a kezeléssorozat végén pedig aranyérmet kapnak a kis hősök. A támogatásból a kezelőhelyiség is átváltozott egyedi fényfestéssel, így a gyerekek már a jól ismert űrhajós mesevilágba lépnek be sugárkezeléskor. Kertész Éva zsűritag, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Amikor egy horzsolást látunk egy gyerektérden, olykor azt is nehéz megélni anyaként. Elképzelni is fájdalmas, milyen lehet egy ilyen hosszú, nehéz folyamaton átsegíteni a gyerekünket. Látva, mekkora örömöt okoz Bátor és a vele együtt átélt kaland a kis betegeknek, tudom, hogy a lehető legjobb helyre került a Díj és a projekt megvalósítására adott támogatás.

Bártor küldetése video link

A Richter Gedeon Nyrt. célja, hogy kezdeményezésével olyan projektek megszületését tegye lehetővé, melyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez, össztársadalmi változásokat indítsanak el mindannyiunk életminőségének javítását is szolgálva, jelentősváltozást hozva a hétköznapokba.

2023. november 26-ig újra lehet pályázni a Richter Anna Díjra. Naponta friss tartalommal és izgalmas nyereményjátékokkal találkozhattok a facebook.com/richterannadij közösségi oldalon.

Pályázati felhívás video link