Mindenki jó valamiben, ha megtalálja, melyik a rá való kabát

Beszélgetés Szily Nórával

Szily Nóra pszichológus, író, újságíró számára rendkívüli öröm, hogy útjára indult a Richter Anna Díj, hiszen a díj üzenete jól összecseng azokkal a tevékenységekkel, amelyek az utóbbi időben kitöltik életét.

Mit gondolsz, mi a kulcsa a fejlődésnek az oktatásban, egészségügyben?

Abban hiszek, hogy az oktatásügyben egyre nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy a következő generáció gondolkodni tanuljon meg. Ma még nem is tudjuk, hogy 10-20 év múlva milyen szakmák lesznek. Ami nagyon fontos lesz, hogy az ember akármilyen helyzetben képes legyen az alkalmazkodásra,és a változtatásra. Szerintem ezek a jövő alapvető kihívásai, ezekkel kell szembenézni és megoldásokat találni rá. És az egésznek a gyökere, ami szintén az én zászlómra van tűzve, az az önismeret fontossága.

A Richter Anna Díj felfogható egyfajta csapatversenynek is. Pszichológusként hogy látod, a csapatban dolgozni mennyire nehéz?

A közösségnek mindig óriási ereje van. Ha mindenki tudása, személyisége legjavát adja a csapat munkájába, akkor csodálatos dolgok születnek majd. Itt is visszakanyarodnék az önismerethez, hiszen ha ki-ki ismeri saját erősségeit, akkor pont azt tudja beletenni a közösbe, amire neki és a csapatnak is a legjobb.

Milyen pályázatokat vársz a Richter Anna Díjra jelentkezőktől?

Kíváncsi vagyok, hogy milyen típusú ötletek születnek majd. Választani biztosan a szívemmel fogok, a lelkemet megérintő történeteket szeretem, ez nagyban befolyásolja majd a döntésemet. Abban biztos vagyok, hogy egyes ötletek megvalósulása inspirálóan hat majd másokra, arra buzdítja majd a bátortalanabbakat, hogy érdemes belevágni, és a nőknek nagy szükségük van bíztatásra. Sokan nem hiszik el magukról, mennyi mindenre képesek. Ez a díj  és a díjazott ötletek be fogják bizonyítani, hogy ha egy közösség egy női csapatkapitánnyal összefog, akkor ott megdől a matematika, egy meg egy nem kettő, hanem sokkal több lesz!